Skûtsje

Skûtsjes zijn authentieke Friese platbodems, die tussen 1880 en 1950 werden ingezet als vrachtzeilschepen. In die periode werden er ook al wedstrijden georganiseerd voor deze snelle stalen schepen. Met de opkomst van de gemotoriseerde vrachtvaart, verdwenen veel skutsjes als woonschepen. Het wedstrijdzeilen met skûtsjes bleef echter altijd bestaan, en met de oprichting van de IFKS in 1981 werden steeds meer skûtsjes in ere hersteld om deel te kunnen nemen aan het door het IFKS georganiseerde open kampioenschap in de zomer.

De Tiid Sil ’t Leare werd in 1905 gebouwd bij de werf Wildschut in Gaastmeer. Na enige tijd van dienst te zijn geweest als zeilend vrachtschip & woonboot, werd het schip in 1990 van de sloop gered om als wedstrijdskûtsje dienst te doen. Het schip is in de winter van 2007/2008 eigenhandig door de vorige eigenaren 85 centimeter ingekort tot 17,10 meter. Hiermee is het skûtsje een zogeheten ‘klein’ skûtsje, waarmee er tijdens de IFKS in de kleine-A wordt gevaren.

tiid2Skûtsje de Tiid Sil’ Leare is in december 2014 met behulp van Intercel B.V. door de Amsterdamse studentenzeilvereniging aangeschaft. Met een ontzettend gemotiveerd team trainen we voor alle skûtsje wedstrijden en strijden we voor de eerste plek. Binnen Orionis geven wij onze leden de kans om het opleidingstraject voor het skûtsje silen te leren kennen hiermee de kans krijgen om uiteindelijk maat of schipper te worden. Wilt u meer informatie over Orionis? Klik dan hier.